Tour Haifa - העמותה לתיירות ונופש חיפה

גן לאומי ציפורי

העיר ציפורי נפלה לידי הורדוס ללא קרב, בעת שסופת שלגים השתוללה באזור (37 לפני סה"נ).

לאחר מות הורדוס (4 לספירה) פרצו המרידות שנודעו בשם "פולמוס וארוס", כאשר בסופו של דבר כבשו חילותיו של הנציב הרומי את ציפורי והרסו את העיר. אחת הסברות טוענת כי מאוחר יותר, במרד הגדול נגד הרומאים, למדו תושבי ציפורי את הלקח וסירבו להצטרף למלחמה.

ציפורי לא עמדה בחורבנה זמן רב, הורדוס אנטיפס שיקם את העיר וטיפח אותה עד כי יוסף בן מתתיהו כינה אותה "פאר הגליל כולו". מאוחר יותר התגורר בציפורי רבי יהודה הנשיא. הוא העביר את הסנהדרין מבית שערים לציפורי, ואף חתם בעיר את המשנה (220 לספה"נ). חכמי ציפורי גם היו שותפים ליצירת התלמוד הירושלמי, שנחתם במאה הרביעית לספה"נ.

במאה הרביעית סבלו אנשי ציפורי, יחד עם כל אנשי הגליל, מידם הקשה של השלטונות הרומיים.
בשנת 351 הרימו היהודים את נס המרד ("מרד גאלוס"), יהודי ציפורי תקפו את חיל המצב שבמקום, הרגו את אנשיו ולקחו את נשקו. המרד דוכא ביד קשה. מקורות נוצריים מספרים כי ציפורי חרבה במרד, אך לא נמצאו לכך עדויות ארכיאולוגיות. לעומת זאת, נמצא כי העיר חרבה בשנת 363 ברעידת אדמה קשה.

מהמאה החמישית ואילך התגוררו בציפורי נוצרים ויהודים. בימי הביניים עוד הייתה בה קהילה יהודית קטנה, כפי שניתן ללמוד ממכתב שנכתב במאה העשירית והתגלה ב"גניזה" הקהירית. בתקופה הצלבנית נבנתה בציפורי כנסייה לזכרה של אנה הקדושה.הצלבנים האמינו שאנה ויהויכין, הורי מרים התגוררו בציפורי. חלקים מן הכנסייה הצלבנים שרדו עד ימינו.

בראש ההר של ציפורי מתנשאת עתה מצודה צלבנית, שנבנתה מחדש במאה ה- 18 עלידי ד'אהר אל עמר, השליט הבדווי של הגליל. במקום נוסד כפר ערבי בשם ספוריה, ששמו שמר על צליל השם הקדום ציפורי.

האתרים המרכזיים בציפוריהם התיאטרון הרומי שנבנה במדרון שממנו נראים נופי בקעת בית נטופה והרי הגליל העליון והכיל כ- 4,500 מושבים (שמקצתם שוחזר).
רובע מגורים מתקופת המשנה והתלמוד, המצודה הצלבנית הנמצאת בראש ההר של ציפורי ונראית היטב ממרחקים.הוילה שנבנתה בראשית המאה השלישית ובה תיאורים מחיי דיוניסוס, אל היין במיתולוגיה היוונית (בפסיפס מוטבעת באופן מרשים דמותה של "המונה ליזה של הגליל").
חג הנילוס בנין גדול מהמאה החמישית לספה"נ, ובו רצפת פסיפס מפוארת המתארת את חגיגות עלית מפלס מי הנילוס לשיאם, מפעל המים התת קרקעי הענק, שנבנה במאה הראשונה לספה"נ ופעל עד המאה השביעית.

המאגר, שאורכו כ- 250 מטרים ונפחו כ- 5000 מ"ק נמצא במרחק של קילומטר וחצי מציפורי
ובית הכנסת העתיק שנפתח למבקרים.

מרכז ההדרכה של ציפורי - מספק שירותי הדרכה ופעילות לציפורי על תקופותיה השונות ומקיים אירועי בר מצווה לבתי ספר ומשפחות פרטיות בנושא "חווית המשנה".

שעות פתיחה:
אפריל – ספטמבר 8:00-17:00, אוקטובר – מרץ 8:00-16:00
בימי שישי וערבי חג: 8:00 - 15:00

טל: 04-6568272